van Helsdingen kazerne




De van Helsdingen kazerne werd vernoemd naar Jacob Pieter van Helsdingen (1907-1942), hij was een kapitein vlieger, van een Brewster Buffalo, van de eenheid 2-VLG-V, drager van de Militaire Willems-Orde en omgekomen, nabij Lembang, Ned. Indië in een gevecht met zes Japanse Zero´s. Het zou laatste gevecht worden voor de capitulatie van Ned. Indië.



De KLu-onderdelen in Hilversum bestonden uit een 2-tal complexen, t.w. het "KLu conferentiecentrum" gelegen aan de Hoflaan en de "van Helsdingen kazerne" aan de Doodweg 1.

Op de van Helsdingen kazerne was de Centrale Vluchtvoorlichting en Verbindings Groep ( CVV-Groep ) gevestigd.
Wisseloordbunker
Het onderdeel bestond uit een aantal lokaties, t.w.:

  • van Helsdingen kazerne zelf, met de op het terrein gelegen Rossini-bunker, dit was de voormalige
          Blaskowitz bunker uit WOII.
  • Wisseloord bunker, gelegen aan de Wisseloordlaan. Dit was de voormalige verbindingsbunker tijdens WOII.
  • Zendercomplex Bilthoven, gelegen aan de Gerard Doulaan te Bilthoven.
  • Straalzender station Hilversum, gelegen als KLu-enclave op het landgoed de Zwaluwenberg.

    De Rossini bunker was een L-vormige bunker, met op een van de benen een opbouw, die als legering voor de gelegerde dienstplichtigen en onderofficieren diende.
    Wisseloordbunker De officieren waren gehuisvest in een opbouw op de Wisseloord bunker, waar zich ook de officiers-mess bevond.

    Toen ik bij de CVV-Groep werd geplaatst was men net met een grote reorganisatie bezig, omdat één van speerpunten van het onderdeel, het Flight Information Centre ( FIC ) werd verplaats naar Nieuw Milligen.

    Ook waren er enkele onderdelen administratief in onderhoud bij de van Helsdingenkazerne, dit waren oa. de MOB-complexen Weesp en Loosdrecht, v.w.b. de daar aanwezige KLu militairen. Maar ook het KLu Watersport Centrum te Vinkeveen met de Aoo de Jong en havenmeester Kpl I Kees Emen. Dit was een prachtige locatie gelegen aan de Vinkeveense plassen, met een lange steiger met aan het eind een soort eilandje waar een restaurant was gevestigd.
    Toen de villa van het conferentiecentrum in Hilversum werd afgestoten werd er op het terrein van het Klu Watersport Centrum een nieuw Conferentie Centrum KLu gebouwd, waarbij er ook enkele bungalowtjes werden gebouwd waar men kon verblijven.
    Na enige jaren werd ook het KLu Watersport Centrum afgestoten.
    Aoo de Jong had het graag willen kopen, maar het werd verkocht aan het naastgelegen watersportbedrijf.


    Ik zal een schets geven van het gebruik van de van Helsdingen kazerne.

    Als je het terrein opkwam had je gelijk links een wachtgebouw, daarachter het hoofdgebouw, achter het hoofdgebouw links een klein gebouwtje en rechts daarvan de Rossini bunker.
    Rechts van het hoofdgebouw was het stafgebouw gelegen, dit was een laagbouw. Hier zat de commandant (majoor Jaap Eden), de Kapt.Adj. (Aoo van Beers met zijn secretaresse (Mascha ?) en daarnaast de Secretarie (SM van Beest).

    Ook wil ik een beschrijvng geven van het hoofdgebouw, vooral omdat de gebouwen er niet meer zijn.
    Het hoofdgebouw was het gebouw van de voormalige S.A. Rudelsheim stichting, een stichting om Joodse kinderen met een verstandelijke handicap een beter leven te geven. In WOII werd het terrein door de Wehrmacht gevorderd en in 1943 werd de Blaskowitz bunker aan de locatie toegevoegd. Het hoofdgebouw bestond uit 3 verdiepingen, met op elke verdieping een grote hal met daarom heen de diverse ruimtes.

  • Benedenverdieping

  • Wisseloordbunker Je kwam het gebouw binnen via een dubbele deur, waarnaast binnen zich de trap naar de andere verdiepingen lag.
    Links naast de trap was een toiletruimte en daarnaast lag de keuken, waar Sgt I Veen de scepter zwaaide. Daarnaast (linkerzijde van het gebouw) lag het kantoor van Sgt I Veen, vervolgens kreeg je het kantoor van de chef hofmeester, Sgt I Anton Bakx, daarna op de tegenover de ingang liggende zijde, de OO-mess en daarnaast de manschappenkantine, dan op de rechterzijde het kantoor van de Cadi en daarnaast de eetzaal.

  • 1e verdieping

  • Links naast de trap, wederom een toiletruimte en daarnaast het Bureau verbindingen, met ELt Ehrencron en Vdg van de Bult,
    daarnaast op de linkerzijde, het kantoor Luchtmacht bewaking (LB), met Aoo van Kregten, Sgt I van Campen, Sgt I Jozef
    Schouren en Kpl I Bart Moerland, daarnaast lag de Korpsadministratie met Elt de Jong en Kpl I Hans ?         , op de zijde
    tegenover de trap links de Sectie Materieel Voorziening (SMV) met de Sgt I Jan Zeijl en Sgt I Rensenbrink en Kpl I Piet
    van Ligten, dan een ruimte voor opslag van kasten en plunjebalen en daarnaast de Korporaals mess, dan op de rechterzijde het kantoortje Kpl mess,
    daarnaast de spreekkamer tandarts Hr. Dilg met ass. Franka vervolgens de medische dienst met Sgt I Woering en een dienstplichtige KL-er en daarnaast
    was het kantoortje van de HID/MIVO, met Aoo Hofman en SM Koekoek.

  • 2e verdieping

  • Op de linkerzijde een kantoortje van de Motor Transport (MT), met Kpl I Gerrit van Winsum, Kpl I Jongeneelen, Kpl I Cor Breijer en Kpl I Brinkman en Kpl I Ties Bakker, op de zijde tegenover de trap links ? en rechts de Welzijnzorg (WZZ) met Sgt I Meindert Schuitema en recht daar tegenover naast de trap het Bureau Sport, met SM Willem Brouwer en die had natuurlijk ondersteuning van een dienstplichtig sportfiguur, dat was eerst de doelman Jan van Beveren en later Ronald Koeman.


    Het gebouwje links achter het hoofdgebouw, was een gebouw voor opslag. Daar werd ik direct na mijn inboeken bij de CVV-Groep naar toegebracht en mocht ik een strozak vullen, zodat ik 's avonds zou kunnen slapen. Ja daar werd dus het stro opgeslagen voor al die militaire bedjes.


    Door de week werd toegangscontrole op de locaties van Helsdingen kazerne en Wisseloord uitgevoerd door de Luchtmacht Bewaking ( LB ). In het weekend werd gedaan door de daarvoor aangewezen inwonende militairen. Ik was ongehuwd en dan was het normaal dat je dan inwonend was. Dus ik moest ook regelmatig een wachtdienst draaien, maar daardoor kwam je ook leuke dingen tegen. Zo was er tegenover de toegangspoort van de van Helsdingen kazerne een ca 100 m brede strook bos met daarachter de Bachlaan met de bushalte. Door de vele militairen die met de bus kwamen, was er door dit stukje bos een zogenaamd olifantenpaadje onstaan tussen de bushalte en de kazernepoort. Iets verder in dat stukje bos stonden een paar villa´s en soms kwamen die mensen, tijdens hun wandeling in het weekend, even een praatje maken. Zo heb ik daar wel eens praatje gehad met de zangeres Annie de Reuver en met Frits Thors, de latere televisie nieuwslezer. Tijdens een wachtdienst op een warme zomerse dag kwam de bewoner van de villa naast Wisseloord een praatje maken en zei toen dat als we straks van dienst af waren, we wel in het zwembad naast de villa mochten komen zwemmen. Die bewoner was dus Toon Hermans.


    Onderin het been van de Rossini bunker waar de legering opstond, was er naast het stafgebouw een ingang, hier was sinds 1961 de meteorologische dienst ondergebracht. In 1965 zou hier het Luchtmach Meteorologisch Centrum (LuMetC) officieël worden geopend, namen uit die tijd Kapt. Wind, Kapt. Bert de Man, Kapt. Upmeijer (KL), een vrouwelijk kapitein, Sgt I Theo de Jongh, Wmr I Luc Kraag (KL) en Sgt Johan de Boer.

    In het andere been van de Rossini bunker zat een de verbindingsdienst, daar stonden de vele telexen die samen met de radio´s op zenderpark Bilthoven de verbindingen moesten verzorgen. Daar werkten o.a. SM Grimmelinkhuizen, SM Henk Level, Sgt I Lous Marrée, Sgt Joop Mesu en Sgt Bart de Jong,

    Op het zenderpark Bilthoven stonden, in diverse kleine bunkertjes, o.a. de Cossor radio´s, waarmee de verbindingen werden onderhouden. Namen vandaar waren Sgt I Krowinkel en Kpl I van Oostenbrugge.

    Op straalzenderstation Hilversum, was Sgt I Ad Kool de chef en de volgende personen waren daar o.a. ook: Sgt I Lex Krijgsman, Sgt Nijemeisland. Halverwege 1964 werd ook ik, na een foutieve plaatsing bij Bureau Verbindingen, op deze locatie geplaatst.

    Omdat degene die op de straalzender Zwaluwenberg werkten voor een aantal dingen afhankelijk waren van het logistieke deel van de Zwaluwenberg, o.a. een deel van de maaltijden, de cadi-faciliteit, alsmede de toegangsregeling van het complex, moesten zij ook inboeken bij de Zwaluwenberg.

    Hier kregen we te maken met de HID, de Aoo van Raay, de SMV, de Sgt I Jonker, de keuken Sgt I Alberts en Kpl I Epskamp en bij de marechausee kregen we te maken met Aoo Ferwerda, die in de villa direct naast de hoofdpoort op de bovenste verdieping woonde.
    De beneden verdieping werd gebruikt als verblijfsruimte voor de op de Zwaluwenberg aanwezige Marechaussees. Zij uitmaakten deel uit van de paleiswacht van Soestdijk, dit omdat Prins Bernard, als Inspecteur Generaal voor de Krijgsmacht, zijn kantoor had op de Zwaluwenberg.
    De Marechaussee rouleerden: 1 week Soestdijk, 1 week Zwaluwenberg, 1 week Drakensteijn en dan 1 week vrij.

    In die tijd was het normaal dat als je werd overgeplaatst, je je hele hebben en houwen moest meenemen, dus de plunjebaal, je medisch geheim en je wapen. Ik kwam dus aan op het station Hilversum, met m'n plunjebaal en m'n UZI, met zo'n houten kolf, op de rug, en vroeg een buschauffeur of de bus naar de Doodweg ging. Ja, was het antwoord, dus ik met alles bus in en na verloop van tijd werd ik door de buschauffeur gewaarschuwd dat we er waren. Toen ik uitstapte en naar de kazernepoort toeliep zag ik marine mensen aan de poort staan en bekroop me een vreemd gevoel. Dit bleek dus de Noodweg te zijn i.p.v. de Doodweg, maar een vriendelijke marineman zorgde ervoor dat ik achter in een vrachtwagen naar de Doodweg werd gebracht.

    In 1965 werd het LuMetC officieël geopend en werd de naam verandert in Meteorologische Voorlichting en Verbindings Groep (MVV-Groep).
    Er kwam een grote regenradar antenne tussen de gebouwen te staan en na enige tijd werd er op een deel van het been van de Rossinibunker, dat nog niet bebouwd was, een nieuwe legering speciaal voor onderofficieren gebouwd.

    Omdat de telexen en radio´s die voor de verbindingen van het LuMetC zorgden onder 2 LVG in Wassenaar vielen, werd in 1974 besloten om beide onderdelen samen te voegen. Hiermee werd het nieuwe Luchtmacht Verbindingen en Meteorologische Groep (LVMG) een feit, met de locatie te Hilversum.

    Met de veranderingen in de luchtvaart werd ook de meteo steeds belangrijker en mede door veranderde inzichten binnen de NAVO, waarbij er werd gesteld dat meteo een onderdeel van het vliegbedrijf was en moest worden ondergebracht in een bunker. Daarom werd er 1991 besloten om het LuMetC samen met de Luchtmacht Meteo School (LMS), welke nu nog in de Bilt was gevestigd, samen te voegen tot een nieuw onderdeel Luchtmacht Meteo Groep met een locatie op de vliegbasis Woensdrecht. omdat daar reeds een bunker beschikbaar was.

    Na het vertrek van het LuMetC uit Hilversum werd besloten om de oude naam 2LVG te gebruiken voor het nieuwe onderdeel in Hilversum, in september 1992 kreeg dat zijn beslag.
    Na enige jaren werd er voor het afgeslankte onderdeel, i.v.m. kostenbesparing en efficiëntie, gekeken naar de locatie Zwaluwenberg, waar door het in gebruik nemen van AMSS en ASCON (1975 en 1977) een bunker op de KLu enclave was gebouwd.
    Omdat Prins Bernhard in 1976 was afgetreden als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, was er bv geen Mareschaussee meer aan de toegangspoort, maar werd de toegangscontrole gedaan door Burger ambtenaren en was de KL-staf op de Zwaluwenberg ook verminderd. Die had zich geconcentreerd in de villa, waardoor er een gebouw leeg stond.
    Hierdoor werd op hoog niveau besloten om de oude locaties in Hilversum af te stoten en om 2LVG te laten verhuizen naar de Zwaluwenberg.


    Reacties op dit stuk over de van Helsdingenkazerne


    ©     petrus-nl.net