Mijn Beneteau First 285 is van bouwjaar 1987 en heeft nog geen ronde raampjes in romp en een Volvo Penta 2001 aan boord.
Toen ik de boot kocht had zij al een strijkbare mast. Aan de achterzijde van de kuip zitten 2 RVS buizen, waar een maststeun in geplaatst kan worden. In deze buizen kan ook de deelbare kuiptafel worden geplaatst.
Een voordeel van de strijkbare mast is dat eigenlijk nooit de spanning van de verstaging hoef af te halen, als mijn mast plat gaat en wordt verwijderd tijdens de opslag, mede doordat de First 285 gepijlde zalingen heeft.
Elk jaar gaat de mast eraf en controleer ik de verstaging door met een in olie gedrenkte lap langs de verstaging te gaan, die wordt dan gelijk gereinigd en gecontroleerd.
Collage van strijk mast delen
Na plaatsen van de mast wordt toch elk jaar controleerd of de mast recht staat m.b.v. een unster, een stukje staaldraad met haak en een val die op een middenblok zit, bv de ophouder van spiboom.
De unster wordt op een spanning gezet en als beide zijden gelijk zijn, staat de mast recht, daarna even controleren of er geen bocht in de mast zit en evt bijstellen. Is eigenlijk nooit nodig.
Na één keer zeilen even nacontroleren en gelijk even de stagspanning controleren. Staat bij mij op 15% van de breeksterkte.
Ik heb wat verandering aangebracht in layout van mijn Beneteau First 285.
Een 1-lijns reefsysteem, zodat ik bij reven van de zeilen niet meer naar voren hoef. (Ik vaar veel alleen). Ik heb de blokkeer-pennen in de giek en de reefhaak verwijderd en
de lummelbout vervangen door een 10 mm oogbout met -moer. Door deze oogbout of -moer lopen de reeflijnen, zodat bij het reven het zeil op de juiste hoogte wordt geblokkeerd.
De reeflijn zit via een verplaatsbaar reefoogje (aan de onderzijde van giek) en door een reefoog in het grootzeil (net boven de giek) om de giek geknoopt en gaat dan via het 1e reefoog
bij het achterlijk naar één van de schijven achterin de giek.
Aan de voorzijde komt hij via één van de schijven uit de giek en gaat naar een blok aan de mastvoet, dan gaat de lijn
weer omhoog naar het eerste reefoog bij het voorlijk van het grootzeil. Hierna gaat de reeflijn via de oogmoer of -bout naar het blok aan de mastvoet en via de organizer naar de klem.
Ook voor de 2e reeflijn gaat het als boven. Ik vaar trouwens mijn grootzeil altijd met losse broek, voor een extra trim mogelijkheid.
Klapbare midden-kikker gemonteerd, ideaal in de sluis, met een dikke stootwil aan de achterzijde en een grote bal aan de voorzijde.
Vuilwatertank met driewegkraan op het toilet. Toiletruimte is eigenlijk te smal om een 3-weg kraan vast op het toilet te kunnen aanbrengen. Hierdoor heb ik het toilet naar links moeten
verplaatsen voor de 3-weg kraan en omdat de 3-weg kraan schuin op de toiletpomp is geplaatst, moest ook een deel van de fundatie worden verhoogd. Zit trouwens wel lekkerder. Ik heb een tank ( RM-69 )
die om het toilet kan worden geplaatst, maar omdat de toiletruimte zo smal is, is dat eigenlijk niet mogelijk door de plaatsing van de standaard aan- en afvoerkraan. Daarom de tank gemonteerd in de bakskist en de
afvoerslang naar de tank dus via de kast achter het toilet. Heb nog wel even de 3-weg kraan gemodificeerd, omdat ik 2 slangen wilde hebben die achter elkaar lagen, diegene die naar buitengaat
en die voor de tank.
De ontluchting van de tank is via een koolstoffilter gemonteerd als het puntje op de i van de tekst First 285 aan de achterzijde van de boot. Ook is natuurlijk de mogelijkheid om te slurpen aangebracht.
Ook wilde ik de diepte- en windmeter die bij mij in het schot zaten naar boven de ingang verplaatsen, dus deze winter 2020/2021 een console gebouwd en dat geïntegreerd met de garage van het schuifluik,
dat is nu dus één geheel. Ik wilde ook gelijk een 7´´ monitor in dat console hebben. Dus de importeur gebeld en gevraagd of het profiel waartussen het schuifluik schuift, hol is, om daar dan
de leidingen doorheen te kunnen trekken. Dat was volgens de importeur inderdaad hol. Nou mooi niet. Heb vervolgens vijf gaten ca ø 25mm moeten boren om het harde schuim dat erin zat te kunnen verwijderen.
Maar uiteindelijk is het goed gekomen, alle leidingen zitten erin.
Moet natuurlijk nog wel even de sprayhood worden aangepast.
Die 7´´ monitor was natuurlijk niet voor niets. Bij de kaartafel is een RaspberryPi 400 en een 10,1 ´´ monitor geïnstalleerd. Op de RaspberryPi 400 is de
GPS/Glonass Positioning System ( GPS/GNSS ), een Real Time Clock (voor als de Raspberry geen verbinding heeft met internet), module voor Barometer, Temperatuur en Vochtigheid, een electronisch kompas,
de aansluiting, via een RS232 naaar USB, voor mijn boordinstrumenten, mijn AIS module en mijn PyPilot stuurautomaat met PCNautic aandrijving.
Zo heb ik nu dus en in kajuit en in de kuip alle informatie van de computer.
Ook de overloop is voor de grootzeiltrim is gewijzigd, zodat die nu vanuit het midden wordt bediend, waardoor ook gelijk een extra vertraging ontstaat. Modificatie Overloop
Eerst een simpele lazy-jack systeem geïnstalleerd en recentelijk vervangen door een lazy bag, dat is ideaal als je veel Solo zeilt.